Benelux

Benelux

 

België, Nederland en Luxemburg bundelen hun krachten om de welvaart van burgers en bedrijven in de Benelux duurzaam te vergroten. Samen werken ze actief aan de ontwikkeling van een sterke interne markt, een duurzame energietransitie, grensoverschrijdende samenwerking en veiligheid. De drie landen combineren hun expertise en middelen om gezamenlijke doelen te bereiken en zorgen voor een welvarende en veilige regio.

Challenge

Moderne communicatiestrategie voor internationale speler

De Benelux-organisatie is bekend bij het grote publiek, maar velen zijn zich niet bewust van haar bestaansreden en activiteiten. Daarom is het belangrijk om zichtbaarheid te vergroten, interesse te wekken en mensen te betrekken. Dit kan worden bereikt door content te creëren die aansluit bij de verschillende fases van bewustwording, overweging, interesse en conversie. Het begrijpen van de doelgroepen, hun behoeften en de juiste communicatiekanalen is essentieel.

Helaas is er geen budget voor een enquête onder het grote publiek, dus we zullen hypotheses ontwikkelen op basis van ervaring en top-line onderzoek. Implementatie van KPI's zal helpen om de aanpak te valideren en verbeteren. Het belangrijkste is om een sterke redactionele strategie (contentmarketing) te hanteren, ondersteund door digitale betrokkenheid.

 

 

Goals

Solution

Volledig strategisch traject

 1. Grondige situatiecheck & analyse: We hebben een diepgaande analyse uitgevoerd van de huidige situatie, inclusief een evaluatie van de interne en externe factoren. Hierbij hebben we zowel het team als externe belanghebbenden bevraagd om een volledig beeld te krijgen.
 2. Samen richting de WHY: We hebben samengewerkt met het team om de bestaansreden van de Benelux-Unie te bepalen. Dit proces heeft ons geholpen om een duidelijk begrip te krijgen van het doel en de kernwaarden van de organisatie.
 3. Positionering bepalen: Op basis van die bestaansreden hebben we de positionering van de Benelux-Unie bepaald. We hebben gekeken naar de unieke waarde die de organisatie biedt en hoe we dit kunnen communiceren naar verschillende doelgroepen.
 4. Marketing & communicatiestrategie bepalen: Op basis van de positionering hebben we vervolgens een gedetailleerde marketing- en communicatiestrategie ontwikkeld. Hierbij hebben we rekening gehouden met de specifieke vraagstukken en gevoeligheden van de Benelux door samen te werken met twee bureaus uit elk respectievelijk land (Steam uit Nederland en Concept Factory uit Luxemburg).
 5. Uitrol en next steps vastleggen: We hebben een gedetailleerd plan opgesteld voor de uitrol van de strategie en de volgende stappen die moeten worden genomen. Dit omvat onder andere de implementatie van het communicatieplan per land, waarbij elk land zijn specifieke behoeften en kenmerken heeft.

Daarnaast hebben we de volgende specifieke activiteiten uitgevoerd:

 • SWOT-analyse: We hebben een grondige SWOT-analyse uitgevoerd om inzicht te krijgen in de sterke en zwakke punten van de Benelux-Unie, evenals de kansen en bedreigingen in de omgeving.
 • Doelgroepen identificeren: We hebben verschillende doelgroepen geïdentificeerd en hun kenmerken, behoeften en verwachtingen in kaart gebracht.
 • Key-messages formuleren: We hebben belangrijke boodschappen geformuleerd die effectief communiceren met de verschillende doelgroepen en aansluiten bij de positionering van de Benelux-Unie.
 • Communicatieplan per land: We hebben het communicatieplan per land geleid, waarbij we rekening hebben gehouden met de specifieke culturele en taalkundige verschillen tussen Nederland, België en Luxemburg.

Met deze uitgebreide aanpak in samenwerking met de twee andere bureaus zorgen we ervoor dat we effectief inspelen op de perceptie, vraagstukken en gevoeligheden die spelen in de Benelux-Unie.

Actieplan

Results

Concreet marketing- en communicatieplan

De resultaten van onze inspanningen omvatten:

 1. Gegronde strategie en focus: We hebben samen met het team gewerkt aan het ontwikkelen van een stevige strategie en focus voor de Benelux-Unie. Dit betekent dat de organisatie nu duidelijke doelstellingen heeft en een goed gedefinieerde richting om naartoe te werken.

 2. Strategisch huis: We hebben een strategisch huis opgezet voor de Benelux-Unie, waarin de WHY, positionering en kernboodschappen stevig verankerd zijn. Dit helpt bij het creëren van een consistent en gecoördineerd beeld van de organisatie.

 3. Marketing & communicatieplan: We hebben een uitgebreid marketing- en communicatieplan opgesteld dat de Benelux-Unie kan inzetten voor specifieke topics. Dit plan biedt een "off-the-shelf" mogelijkheid, waarbij de mediamix wordt afgestemd op de relevantie en het belang van de verschillende topics. Het geeft het team concrete handvatten om mee aan de slag te gaan.

 4. Nieuwe huisstijl: Concept Factory heeft vervolgens een nieuwe huisstijl ontwikkeld voor de Benelux-Unie. Dit omvatte het ontwerp van een website en afgeleiden die consistent zijn met de strategie en positionering van de organisatie. De nieuwe huisstijl draagt bij aan een professionele en herkenbare uitstraling van de Benelux-Unie.

Kortom, de Benelux-Unie heeft nu een solide strategie, een duidelijke focus en een concreet marketing- en communicatieplan om mee te werken. Daarnaast heeft de organisatie een vernieuwde huisstijl en een bijbehorende website, die consistent zijn met de strategische richting. Dit stelt het team in staat om effectief te communiceren en hun boodschap over te brengen aan verschillende doelgroepen.

Benieuwd hoe we uw bedrijf naar een hoger niveau kunnen brengen?

Samen zoeken we de juiste richting voor uw bedrijf. Neem vrijblijvend contact op.

strategic marketeers

digital experts

design thinkers

contact

 

blijf op de hoogte van vernieuwende inzichten en inspirerende resultaten

Work

and pleasure

bekijk alle projecten

We do it The Stanwick Way.
 

Stanwick

opleidingsspecialist
 

Escala